YASTIK ALTI BİRİKİMLER EKSİLDİ

Tarih: 5 Nisan 2021 Pazartesi 15:07

Pandemi ile birlikte altın fiyatlarındaki dalgalanma ve kuyumculuk sektörünün yaşadığı sıkıntılar hakkında konuştuğumuz Mersin’de 40 yıllık tecrübesi bulunan güvenilir işletmelerden İsa Kuyumculuk’un sahibi İsa varlıklı, bu dalgalanmaların insanlarda güvensizlik oluşturduğuna dikkat çekti. Bu dönemde işyerleri kapanan esnaflara göre biraz daha şanslı olduklarını dile getiren Varlıklı, “Yastık altı birikimler eksildi” ifadesini kullandı.

Koronavirüs hayatımıza girdiğinden bu yana yaşantımızda ve geleneklerimizde büyük farklılıklar yaşandı. Çoğu kişi işinden olurken çoğu insan da ekonomik sıkıntılar nedeniyle yatırımlarını elden çıkarma yoluna gitti. Hatta evlilik kavramı da düğünlere getirilen pandemi tedbirleri sonucunda başkalaştı. Bu durum ise en çok kuyumcuları etkiledi.

“FİYATLARDAKİ İNİŞ ÇIKIŞLAR KAR ORANINI DÜŞÜRÜYOR”

Mersin Kuyumcular Odası Yönetim Kurulu Üyesi ve aynı zamanda İsa Kuyumculuk’un sahibi İsa Varlıklı, altın fiyatlarındaki dalgalanmaları değerlendirerek bu durumun insanlarda güvensizlik oluşturduğunu belirtti. Yaklaşık 40 yıldır kuyumculuk sektöründe çalıştığını belirten Varlıklı,” Ekonomideki iniş ve çıkışlar insanlara güvensizlik sağlıyor. Biz de şaşırıyoruz. Akşam sattığımız şeyi bir gün sonra tekrar alıyoruz. Bütün karımız da gidiyor. Bu işten bu şekilde kar da elde edemiyoruz. Ayrıca yüksek fiyattan altın almış olan müşterilerimiz ihtiyacı olduğu için satmaya geliyor ve bu kez düşük fiyattan satıyor. Bu durum güvensizlik oluşturuyor. Altın fiyatlarının bir şekilde oturması herkes için güvenli olması demek. İnşallah o günleri de görürüz” dedi.

“ALTINI UZUN VADE İÇİN ALANLAR ZARAR ETMEZ”

Pandemi ile birlikte çok sıkıntılı bir zamandan geçildiğini söyleyen Varlıklı, bunun hem kuyumcuları hem de altın yatırımcısını etkilediğini belirtti. Altını yatırım aracı olarak kullanan kişilerin asla zarar etmeyeceği üzerinde duran Varlıklı, “Uzun vade için alış yapanlar altından zarar etmez. Altın fiyatları belli bir yere gelir, sonra istediği kadar düşsün zamanla alış fiyatını geçecektir. Bu bir kuraldır. Yatırımcı kısa vadede alıp satarsa zarar eder ama uzun vadede alırsa hiçbir şekilde zarar etmez” ifadelerini kullandı. Vatandaşların altın alımı için ‘dip nokta’ denilen zamanı beklemelerinin doğru bir karar olacağına da değinen Varlıklı, yüksek fiyata alışlardan kar elde etmenin çok uzun zaman alacağından bahsetti.

“DÜĞÜN SEKTÖRÜNDEKİ DEĞİŞİKLİK BİZİ DE VURDU”

Geçtiğimiz düğün sezonunu zararla kapattıklarını belirten Varlıklı, pandemide çoğu insanın düğün yapmadığından ve bu durumdan etkilendiklerine dikkat çekti.  Artık çoğu çiftin sade bir nikahla evlendiğine dikkat çeken Varlıklı, “Genellikle düğün yapan kişiler geliyordu bize. Koronavirüs tedbirleri kapsamında düğünler bir saate düşürüldü. İnsanlar artık düğün yapmıyorlar, sadece nikah yapmayı tercih ediyorlar. Evlenmek isteyen çiftler önce düğünlerini erteliyorlardı şimdi baktılar düğün de yapamayacaklar artık nikah yapıyorlar sadece. Bu kez çevreyi de davet edemiyorlar. Zaten 50 kişiden fazla yapılan düğünler yasak. Düğüne gidecek insanlar da pandemiden dolayı gitmiyor. Düğün yapacak kişiler 1 saat için düğün salonlarına yüklü miktar para vermiyor. Bu şekilde altın alımı da azalıyor. Bu bize çok zarar verdi. Düğün sezonunda düğün malı satamadık” şeklinde konuştu.

“YASTIK ALTI EKSİLDİ”

İşyerlerini kapatmak zorunda olan esnaflara göre bir parça daha şanlı olduklarını belirten Varlıklı, bu süreçte işyeri sahiplerinin borçlarını kapatmak için birikimlerini kullandıklarını söyledi.  “Yastık altı eksildi” ifadesini kullanan varlıklı şunları söyledi : “Pandemide birçok sektör kapandı ve işyerlerini açamaz hale geldi. Bu süreçte ödeyecekleri kiralar, krediler, vergiler gibi şeyler yok olmadı ki. Bu kez borçlarını kapatmak için birikimlerini paraya dönüştürdüler. Bugüne kadar ne biriktirdilerse onlarla işlerini döndürmeye çalıştılar bu kez.”

 “GÜVENDİĞİNİZ ESNAFTAN ALTIN ALIN”

Altın alırken vatandaşları güvendikleri yerlerden alışveriş yapmaları konusunda uyaran Varlıklı, sahte altın olaylarının kuyumcuların kanayan yarası olduğunu söyledi. Piyasada Suriye altını olarak geçen altın görünümlü takıların olduğunu söyleyen Varlıklı, “ Eğer altın alacaksanız bunu güvenilir yerlerden yapın. Bilenler zaten güvenilir yerden alışveriş yapıyor. Meslekten anlamayan esnaf arkadaşlarımız sahte altın ile ilgili çok darbe yiyor. Bu bize de zarar vermiş oluyor ve tabi vatandaş da mağdur oluyor. Biz müşterilere verdiğimiz güven duygusuyla 40 yıldır işimizin hakkını veriyoruz” ifadelerini kullandı.

 


Etiket: isa kuyumcu


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 

 
 
 



 
 

 

GÜNDEM MERSİN | Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. gundemmersin.com © Copyright 2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. Hakimiyet Gazetesi basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA