HEM ATÖLYESİNDE ÜRETİME BAŞLADILAR

Tarih: 18 Kasım 2020 Çarşamba 23:41

Halk Eğitim Merkezi’nde usta öğretici olarak maske üretimi yapan kadınların el emeği, göz nuru ürünleri bir kadın girişimcinin hayalleriyle birleşti, küçük bir atölyede başlayan maske üretim serüveni dünyanın en büyük pazarlarından biri olan Amerika Birleşik Devletleri pazarına kadar uzandı.

Mersinli kadınların ürettiği bez maskeler önümüzdeki günlerde Amazon üzerinden Amerikalı tüketiciye ulaşacak. Usta öğretici Yüksel Çelik Kapıkıran, pandemi sürecinde Halk Eğitim Merkezi’ne çağrıldıklarını ve maske üretime katıldıklarını anlattı. O süreçte “Bez maske üretebilir miyiz” diye düşünmeye başladıklarını kaydeden Kapıkıran, bir grup usta öğretici ile birlikte Şahintepesi Mahallesi’nde HEM’e bağlı bir kurs merkezi ve atölye oluşturduklarını, ilk üretime burada başladıklarını anlattı.

‘İnsanların özelliklerine göre maske tasarladık’

Bir benzin istasyonu firmasına toplu olarak bez maske üretimi siparişi aldıktan sonra 4 ayrı sağlık kuruluşundan da sipariş aldıklarını kaydeden Kapıkıran şunları söyledi: “Bir yandan üretirken bir yandan da araştırmalar yaparak standart belirlemeye başladık.  Yaz döneminde Mersin’de ter ve sıcaklık hissi veriyordu. Bizim ürettiğimiz bez maske ise teri emiyordu, fazla sıcak tutmuyordu. O nedenle tercih edildi. Kadınlar desenli olması nedeniyle tercih ediyordu. Kıyafetlerine uygun maske istemeye başladılar. Hastanelerde bu kadar uzun süreli takmıyordu çalışanlar.  Tek kullanımlık maskeler onları da rahatsız etmeye başladı. Bez maske ise daha rahat nefes almayı sağladığı için hastanelerde kullanılmaya başlandı. İnsanlar tip özelliklerine göre maske arıyorlardı. Tek kullanımlık maskelerin lastiklerinin kulakları acıttığı söyleniyordu. Biz de lastik üzerine çalıştık. Sabit değil de hareketli lastik tasarladık. Uzunsa kısaltabileceği ya da çıkarıp yenisini takabileceği maskeler tasarladık. Yanak kısımlarının açık kalmasına neden olan, kabarmasına neden olan tasarım yerine hareketli lastikle bu sorunu aştık.  En sonunda standardını bulduk. Teli de olsun, filtre cebi de olsun, yandan da boşluk bırakmasın dedik ve bunları üretmeye başladık. Kendimiz tasarladık ve ürettik.”

‘Daha sağlıklı, daha ucuz ve daha kullanışlı’

Usta öğretici Özlem Arapaslan da, kaktüs modeli, penguen modeli, filtre cepli, boyundan askılı filtreli, boyundan askılı klasik model olmak üzere 5 model ürettiklerini söyledi.

Bez maskenin, tek kullanımlık maskelere göre hem daha sağlıklı, hem daha ucuz olduğunu ifade eden Arapaslan, “İnsanlar ürettiğimiz bez maskelere rahatlıkla güvenebilirler. Hastanelere verdiğimiz bez maskele ile sokaktaki vatandaşa verdiğimiz bez maske aynı özellikte.

Klasik maske üretimi olarak başladıklarını, süreç içinde ihtiyaca göre, tüketici taleplerine göre modeller geliştirdiklerini ifade eden Arapaslan, “Maskeye aynı zamanda boynuna takma olanağı getirdik. İnsanların maskelerini kollarına takmak yerine boyunlarına takmasını sağlayan model geliştirdik. Göğüs hizasında kalıyor ve içe katlandığı için temiz kalıyor. Bunları filtre cepli olarak kullanacağız. Haziran ayında bu atölyeye geldiğimizden beri 27 kadınla birlikte bu işi yaptık. Ev eksenli çalışan 27 kadına ulaşmış olduk.  20 bin adet bez maske ürettik, 35 bin civarında tek kullanımlık maske ürettik” dedi.

 “Nice kumaşlar heba ettik, sonunda en iyisini bulduk”

Türk yapımı bez maskelerin markalaşmasında ve yurtdışına açılması adımlarında payı olan BLR şirketinin kurucusu Defne Bilir de, salgın sürecinin başlarında bez maske üzerine market araştırması yaptığını ve bez maskenin bir süre kullanımda kalacağı fikri oluşunca maske üretimine odaklandığını anlattı.

Maske üzerine çalışan Yüksel Kapıkıran ile yollarının ağustos ayında kesiştiğini, kısa süre sonra da küçük bir atölye açtığını anlatan Bilir, “Biz sentetik kumaştan yaparız, virüs kapan da kapsın diyebilirdik. Fırsattan istifade para kazanabilirdik. Bunu yapmadık. Maske ihtiyacı vardı ve biz bunu nasıl iyileştirerek yapabiliriz diye araştırmaya başladık. Nice kumaşlar heba ettik ve en sonunda en doğru, en sağlıklı tasarımları geliştirdik. Şu anda filtre cepli ve biyeli maske üretiyoruz. Bez maskelerde tel kullanılmaz. Biz tel de kullanalım dedik. Telleri bile uzun süre inceledik ve en sonunda en doğru teli, lastiği de bulup üretime başladık.  6 farklı yüz bedenine göre da tasarım yapıyoruz” dedi.

‘TSE standartlarını yakaladık’

TSE’nin bez maskeler için standart belirlediğini, İstanbul’daki İhracatçılar Birliği laboratuvarına maskeleri göndererek ekoteks testlerini yaptırdıklarını belirten Bilir,  “Testlerden biri bakteri filtreleme verimliliğidir. Bir diğeri kumaşın ne kadar bakteri topladığı testidir. Bir diğer test de soluk alabilme testidir. Her birinde yıkama testi de var. Biz 25 yıkama istedik. Şu anda solunabilirlik tamamen TSE standartlarında çıktı. Bakteri yükü tamamen TSE standartlarında çıktı. Bakteri filtreleme özelliği ideale çok yakın bir sonuç çıktı.  Bu test sonuçlarını BLR adına belgelendirdik” diye konuştu.

Koronavirüs aşısı bulunsa bile, insanların bir süre daha maske kullanmak zorunda kalacağına işaret eden Bilir, önümüzdeki süreçte hem yurtiçine, hem yurtdışına maske tedarik etmeyi hedeflediklerini söyledi.

‘Amerikalılar bizim ürünlerimize güveniyor’

Bilir, “Amerika Amazon ürün vermemizi kabul etti. Amerika’da Amazon’a maske göndermek için belli aşamalardan geçmeniz gerekiyor. 5 aylık bir çalışmadan sonra Amazon’dan onay aldık. Kendi markamızla ürünlerimizin çıkışını yapacağız. Amerika iç pazarına Amazon üzerinden yayılacağız. Amerikan iç piyasasına Amazon üzerinden giren ilk Maden İn Turkey damgalı markalardan biri biz olacağız. Bizim pamuğumuza güveniyorlar, bizim üretimimize güveniyorlar.  Halk Eğitim Merkezi’nde başlayan bir üretim serüveni dünyanın en büyük pazarı olan Amerikan pazarına girmeye, dünyaya açılmaya hazırlanıyor. Bunu rahatlıkla söyleyebiliriz” ifadelerini kullandı.


Etiket: hem, atölye, üretim, maske, amerika,


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 

 
 
 



 
 

 

GÜNDEM MERSİN | Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. gundemmersin.com © Copyright 2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. Hakimiyet Gazetesi basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA