“KAÇAK YAPI ÖLÜM DEMEKTİR! KAÇAK, RUHSATSIZ YAPILARA İZİN VERMEYECEĞİM!”

Tarih: 10 Mart 2023 Cuma 22:12

Akdeniz Belediye Başkanı Gültak; geçmiş yönetim dönemlerinde kentsel dönüşüm projelerini engelleyen, ilçe genelindeki kaçak ve ruhsatsız yapıların yıkımına ilişkin kararlara da şerh koyan HDP’li Meclis üyelerine tepki gösterdi. Başkan Gültak; “Bu makamı kaybetmeme neden bile olsa kaçağa izin vermeyeceğim. Yasal olarak gereğini yaparım. Benden önce 14 yıl boyunca kaçağa izin verilmiş. Onların günahlarını ben çekmek zorunda değilim. Ben de sizler de şu an kendi 5 yılımızdan sorumluyuz. Deprem bir kez daha gösterdi ki kaçak yapı eşittir ölüm! Ben Akdeniz’de kaçağa izin vermeyeceğim” dedi.

Akdeniz Belediye Meclisi Mart ayı ikinci birleşimi, M. Mustafa Gültak Başkanlığı’nda düzenlendi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından bir önceki birleşim tutanak özetinin oylanıp kabul edildi. Meclis’te; 6 Şubat 2023 tarihinde yaşanan ve 11 ili etkileyen deprem felaketi nedeniyle yardım ve desteklerin daha hızlı ve kesintisiz yapılabilmesi amacıyla Hatay İli Kırıkhan İlçesi Belediye Başkanlığı ile Akdeniz Belediye Başkanlığı arasında kardeş şehir protokolü yapılabilmesi için Başkan Gültak’a yetki verilmesini içeren teklif görüşüldü. Teklif, oybirliği ile kabul edildi.

YÜKSELEN TANSİYON NEDENİYLE TOPLANTIYA ARA VERİLDİ

Toplantıda; toplamda 11 kenti derinden etkileyen, 46 bini aşkın insanın yaşamını yitirmesine, 200 binden fazla insanın da yaralanmasına yol açan deprem felaketi sonrası; hükümetin bölgeye geç müdahale ettiği yönündeki muhalif meclis üyelerinin eleştirileri meclis salonunda tansiyon bir anda yükseldi. Bunun üzerine Başkan Gültak, öğleden sonra devam etmek üzere toplantıya ara verdi. Öğleden sonraki oturumda üyelerin görüşlerini açıklamasından sonra söz alan Başkan Gültak, geçmişte kaçak ve ruhsatsız binalara izin veren belediye başkanları ve meclis üyelerini eleştirdi.

“KENTSEL DÖNÜŞÜMÜ REDDETTİNİZ”

Çay Mahallesi kentsel dönüşüm projesi kapsamındaki çeşitli işlemler ve görüşmeler konusunda kendisine yetki veren teklifin, Meclis’ten oybirliği ile değil oyçokluğu ile geçtiğini hatırlatan Başkan Gültak; “Ben gerçekleri söylüyorum. Siz kentsel dönüşümü reddettiniz; ‘yerinde dönüşüm’ dediniz… Ben saatlerce yerinde dönüşüm olacağını, dışarıdan bir nüfusun gelmeyeceğini, sadece orada yaşayan insanları kapsayacağını hep söyledim. Mahallede 5 yıldır kiracı olanların da projeye dâhil olabileceğini söyledim. Siz buna rağmen reddettiniz. Şimdi de çıkmış; ‘Biz yerinde dönüşüme evet diyoruz’ diyorsunuz. ‘Hayır’ dediniz. Nasıl inkâr ediyorsunuz?” diye sordu.

“HALK BANA GÜVENDİ VE BUGÜN ANAHTAR TESLİMİ YAPTIK”

İşte bugün; söylediklerinizin hepsinin yalan veya yanlış bilgi olduğu ortaya çıktı. ‘Mahalleye dışarıdan insanlar getirilecek’ dediniz. Bu söylediklerinizin hepsi boşa düştü şu an. Geçmiş meclis kayıtlarına bakın. Biz, hiçbir zaman ‘o mahalleleri devşirelim, nüfusu başkalarıyla karıştıralım’ demedim. Sizler gittiniz, konuştunuz. En son ben gittim, birkaç kere ve halk bana güvendi ve beni anladı. Bugün, Çay Mahallesi Yerinde Kentsel Dönüşüm Projesi alanında anahtar teslimi yaptık. Kadınların gözlerindeki o mutluluğu, o sevinci görseydiniz… Siz bu sevince engel oldunuz.

Sadece bu dönemde değil, daha önceki dönemde, bu sıralarda oturan belediye başkanı ve meclis üyeleri tarafından dava açıldı, yürütmeyi durdurma kararı aldırıldı. Yoksa şimdiye çoktan bu mahalleler bitmişti. İşte bugün görüyoruz, depremde neler olduğunu. Yıllardır buradasınız, belediyeyi yönettiniz. Belediyeyi borç batağına batıracağınıza, belediyenin imkânlarıyla 50-100 veya 200 ev olur;  mahallelerde yerinde kentsel dönüşümü neden başlatmadınız? Bu belediyeyi 232 milyon lira borçlandıran da sizlersiniz, ben değilim. Bunu da ispatladım. Bu 232 milyon ile belki o dönemi bin ev yapabilirdiniz. Yerinde dönüşümü neden başlatmadınız?” şeklinde konuştu.

“KAN VE CAN ÜZERİNDEN, AFET ÜZERİNDEN SİYASET YAPMAM!”

Depremlerin yarattığı büyük acı ve yıkım nedeniyle ‘Susma Orucu’ tuttuğunu ancak gerçek dışı iddialar nedeniyle konuşmak zorunda bırakıldığını anlatan Başkan Gültak, sözlerini şöyle sürdürdü; “Ben muhafazakâr, dindar bir insanım. Kan üzerinden, can üzerinden, afet üzerinden siyaset yapacak kadar alçalmadım. İlk günden beri de koşuyorum ve koşturuyorum. Bunu da herkes görüyor. Madem yerinde dönüşüm; Neden 20 yıldır siz yapmadınız? Şevket Sümer’de, Güneş’te yapsaydınız ya!”

“RUHSATSIZ, KAÇAK BİNALARA NEDEN İZİN VERDİNİZ?”

Başkan Gültak; geçmiş dönemlerde kaçak yapılara göz yumulması ve izin verilmesi konusuna da dikkat çekerek; “Neden insanların ruhsatsız inşaat, bina yapmasına izin verdiniz? Siz yönetiyordunuz. O daracık, çıkmaz sokaklara, betona dönüşmesini bu mahallelerin siz izin verdiniz. Onu da mı hükümet engelledi? Türkiye Cumhuriyeti’nde 23 kez imar barışı olmuştur, sadece bizim dönemimizde olmamıştır. Ona sığınmayın. Neden dönüşümü yapmadınız? Tamam, paranız yoktu. Kaçağı engelleseydiniz, niye engellemediniz? Hayır, kaçak yapılması işinize geliyordu. İleride bunu kullanacaktınız? Kaçak yapılmasına da mı hükümet neden oldu? Ben üzülüyorum arkadaşlar. Sonuçta burada insanlar çile çekiyor” dedi.

“KAÇAK YAPI EŞİTTİR ÖLÜM! KAÇAĞA İZİN VERMEYECEĞİM”

“Nedeni ne olursa olsun, kaçağa şerh düşülemez ve bu yasal da değil” diyen Başkan Gültak, şöyle konuştu; “Resmi kurumlar veya kişilerden şikâyet gelirse kaçağa cezayı veririm. Ardından Encümen’e ve Savcılığa sevk ederim. Benden önce 14 yıl boyunca bu arkadaşlar kaçağa izin vermiş ya, onların günahlarını ben çekmek zorunda değilim. Şikâyet olduğunda yasal olarak gereğini yaparım. Kaçağa göz mü yumayım? Daha önce de söyledim; 30 dosyada buna şerh düştünüz. Bunu yapmayın, bu doğru değil. Niye yaptınız biliyor musunuz? “Bak, Gültak’ı görüyor musun? Ceza kesiyor vatandaşa. Biz istemiyoruz ceza kesilmesini ama O kesiyor. Beni vatandaşla kötü etmek, karşı karşıya getirmek için yaptılar bunu, biliyorum. Bu makamı kaybetmeme neden bile olsa kaçağa izin vermeyeceğim. Attığınız imzaları, söylediğiniz sözleri düşünerek yapın. Çünkü önünüze gelir bir gün. Tarih sizi yargılayacak. O kaçağa karşı niye o şerhleri düştünüz? Herkes görevli olduğu 5 yıldan sorumludur. Ben de sizler de şu an kendi 5 yılımızdan sorumluyuz. Bu deprem bir kez daha gösterdi ki kaçak yapı eşittir ölüm! Ben Akdeniz’de kaçağa izin vermiyorum, af yok diyorum.”

Akdeniz Belediye Meclisi’nin bir sonraki toplantısı; 3 Nisan 2023 Pazartesi günü saat 10:00’da yapılacak.


Etiket: kaçakyapı, mersin, akdeniz, gültak, kentseldönüşüm


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 

 
 
 



 
 

 

GÜNDEM MERSİN | Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. gundemmersin.com © Copyright 2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. Hakimiyet Gazetesi basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA